Skoči na glavno vsebino

V letošnjem šolskem letu prvič obeležujemo Teden slovenske hrane, ki je potekal od 11. 11. do 17. 11. 2024. Vrhunec Tedna slovenske hrane pa je bil Tradicionalni slovenski zajtrk, ki smo ga na Osnovni šoli Tišina obeležili v petek, 15. 11. 2024. Letos je potekal pod sloganom »Tradicionalni slovenski zajtrk – moj naj zajtrk.« Izpostavili smo vseh pet sestavin, ki jih zajtrk vsebuje – kruh, maslo, med, mleko in jabolko.

Projekt Tradicionalni slovenski zajtrk nas že 14. leto zapored opominja na pomen zajtrka v okviru prehranjevalnih navad. Daje nam priložnost, da se zavemo, kako dragoceno je, da lahko posegamo po hrani, ki je pridelana pri nas, v Sloveniji. S tem podpiramo tudi naše okolje in skupnost.

Najprej smo prisluhnili radijski oddaji, ki so jo pripravile učenke pod mentorstvom učiteljice Sonje Černela, nato pa še g. županu Francu Horvatu in ravnatelju Janku Duriču.  Veseli smo bili tudi obiska direktorice občinske uprave, ge. Mateje Krizmanič Telkeš in predstavnikov čebelarskega društva Tišina. 

Učenci, zaposleni in gostje smo uživali v zajtrku, ki so ga sestavljali lokalni pridelki: kruh pekarne Omar iz Rankovec, med čebelarskega društva Tišina, maslo in mleko kmetije Šukar iz Bodonec in jabolko.

Po zajtrku so sledile različne delavnice po razredih: »Skrb za čiste zobe« (Andreja Kos, Maja Koudila ZD MS), »Gibalne vaje« (Janja Lebarič ZD MS), »Zdrave navade« (Simona Emri ZD MS), »TOM telefon« (Tadeja Recek OŠ Tišina), »Delavnice NEON« (Hema Hanc, Tadeja Recek OŠ Tišina), »Spoznavanje telesa« (Špela Hlastan ZD MS), »Zasvojenost« (Sara Knego ZD MS), »Mikroskopiranje« (Antonija Roškar, Mojca Valenko Mesarec OŠ Tišina), »Vzgoja za zdravo spolnost« (Katja Lebar ZD MS), »Temeljni postopki oživljanja z uporabo avtomatskega zunanjega defibrilatorja« (Tomaž Čarni ZD MS).

Preživeli smo zares čudovit, pester in zelo poučen naravoslovni dan.

Zapisala: Lea Dšuban

(Visited 123 times, 1 visits today)
Pripomočki za slabovidne